Laren Literair komt met boekje over Larense Zomerspelen

12 jan.- Ter gelegenheid van de opening van het Singertheater dit najaar brengt de Stichting Laren Literair een bijzonder boekje uit over 'De Larense Zomerspelen'.  

Kunstenaars brachten aan het eind van de 19e eeuw grote veranderingen teweeg in het arme boerendorp Laren. Er verrezen rietgedekte villa’s en een luxueus hotel, waar de gasten uit binnen- en buitenland hoogstaand vertier werd geboden. Er speelden strijkjes en dansorkesten, er werden voordrachten gehouden. Laren werd een mondaine uitgaansplaats waar men van heinde en ver in avondkleding toestroomde. In 1905 liet de eigenaar van het hotel, Jan Hamdorff, een zaal aanbouwen waar de schilders hun werk konden exposeren. In 1906 organiseerde hij er voor het eerst de Larense Zomerspelen. In 1907 – tussen het (patroons) feest van Sint Jan en de Larense Zomerkermis - is er een legendarisch geworden opvoering gegeven van het middeleeuwse toneelstuk Elckerlyc. Dat heeft de aanzet gegeven tot de lang uitgebleven vernieuwing van het Nederlandse toneel. Willem Royaards en Eduard Verkade hebben in Laren een doorbraak gemaakt, waardoor Nederland als toneelland eindelijk internationaal meetelde. Deze sensationele gebeurtenis, wat eraan vooraf ging en wat erop volgde, wordt beschreven in een rijk geïllustreerd boekje dat geschreven is door Drs. Margriet de Koning Gans

De Stichting Laren Literair is destijds door de oud-wethouder van Cultuur Leo Janssen en dorpsdichter Gerard Beentjes opgericht om het literair cultureel erfgoed van Laren-Blaricum te bestuderen en te beschrijven. De dorpen staan weliswaar te boek als schildersdorpen, maar hebben vermoedelijk wel ongeveer evenveel schrijvers en dichters onderdak geboden. Inmiddels zijn door de Stichting Laren Literair twee publicaties verschenen:  ‘Poëtische wandeling door Laren en Blaricum' en 'Literair fietsen door Laren en Blaricum'. Ook zijn er diverse poëzie-tegels in het dorp Laren neergelegd. Het boekje 'De Larense Zomerspelen' wordt in samenwerking met  Laren Literair uitgegegeven door de Stiching Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. Leo Janssen produkties.

Ga terug