.

 

Poëtische wandeling door Laren en Blaricum in woord en beeld

 

17 juni.- Laren staat te boek als schildersdorp, maar het heeft vermoedelijk wel ongeveer evenveel schrijvers en dichters onderdak geboden. Buurdorp Blaricum doet er weinig voor onder. Dat zei Margriet De Koning Gans, samenstelster van het boek 'Poëtische wandeling door Laren en Blaricum', waarvan de schrijfster Maartje Wortel, geboren in Eemnes, maar met een Larense link, zaterdag het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Het boek bevat dertig gedichten die alles met de artistieke 'enclave' Laren/Blaricum te maken hebben. Ze zijn ontstaan in de tijd dat de dichters er woonden of er op z'n minst de sfeer geproefd hebben. Henriëtte Roland Holst, Jan Greshoff, Martinus Nijhoff, maar ook Annie M.G. Schmidt komen er in voor. Haar 'Monsieur Marice' verwijst naar de gelijknamige 'kapper, pardon coiffeur.' 'Een gewone kapper maar een hele dure', om Schmidt te citeren. De gedichten zijn omlijst met afbeeldingen van schilderijen die er qua sfeer helemaal bij passen en/of een Larense, dan wel Blaricumse link hebben. Bekende namen als Co Breman en Ferdinand Hart Nibbrig leveren op hún wijze zo een bijdrage. Het boek, uitgegeven door de stichting Laren Literair en stichting uitgeverij Noord-Holland, is onder meer te koop in de winkel van Singer.

 


 

1 mei.- “ Als de dit jaar 50-jaar bestaande Rotaryclub Laren- Blaricum bij hoofde van hun voorzitter Liesbeth Citroen niet hun nek had uitgestoken, hadden we niet zo snel de literaire fietsroute en poëzietegels kunnen realiseren.”, zegt oud-wethouder van Cultuur Leo Janssen over het initiatief van de vorig jaar opgerichte Stichting Laren Literair. De Stichting, een initiatief van hem en dorpsdichter Gerard Beentjes, biedt zaterdag 7 mei het dorp Laren drie nieuwe poëzietegels aan en een literaire fietsroute met kaart verpakt in een historisch boekje van de neerlandica Margriet de Koning Gans.

“ Ik denk dat het een leuke happening wordt zaterdagmorgen- en middag”, zegt Janssen. ’s Ochtends onthullen we te beginnen om 11 uur bij ’t Bonte Paard de eerste poëzietegel, dan om 11.15 uur de tweede in de Zomertuin en om 11.30 uur de derde tegel met een gedicht van Annie M.G. .Schmidt bij de 50-jarige kapsalon Henri Maurice.” De drie tegels en het boekje zijn mede mogelijk gemaakt door Voorma en Walch Makelaars in het Gooi, Prins Bernhard Cultuur Fonds, poffertjeskraam Corn. de  Haan, De Fietsspecialist op de Schapendrift, Bedrijfsadviesbureau Oppidum Blaricum, HEMA Laren, Bluefarmers’ Trust  Laren, De Larense Steenhouwerij, Café ’t Bonte Paard, Kapsalon Henri Maurice en de Vereniging van Eigenaren appartementencomplex Hamdorff en Winkeliersvereniging Hamdorff. ’s Middags om 14.00 uur wordt het boekje ‘Literair Fietsen, langs schrijvers van Laren en Blaricum in ateliercafé Mauve officieel overhandigd aan  burgemeester Elbert Roest  uit Laren  en ds. Jan Rinzema uit Blaricum.” Daarna gaan de leden van de Rotary Laren Blaricum de fietsroute rijden en worden ze na afloop ontvangen bij de burgemeester thuis. “ Als Stichting zijn we heel dankbaar voor alle sponsors. Het is toch een particulier initiatief voor het dorp van ruim €25.000. Het geeft ons de motivatie door te gaan de tot nu toe onbekende literaire geschiedenis van Laren door te geven aan een volgende generatie. Na de schilders die de schoonheid van Laren en Blaricum eind negentiende ontdekten, volgden generaties van schrijvers, dichters en musici. Zij hebben het culturele leven in Laren aan het begin van de 20e eeuw op een hoog en mondain niveau getild, en juist dat heeft de dorpen hun aantrekkingskracht voor artistieke rijken en intellectuelen gegeven. Het prachtig vormgegeven boekje begeleidt de fietskaart met vijfentwintig korte schrijversportretten en hun plaats in de Nederlandse literatuur. Door de ogen van mensen als Adriaan Roland Holst, Carrie van Bruggen, Annie Romein-Verschoor, Frida Vogels, Berthe Meijer en Adriaan van Dis is “Literair fietsen” ook een kleine geschiedenis van de dorpen zelf geworden. Er is heel wat werk verzet door de leden van onze stichting die bestaat uit Margriet de Koning Gans, Mia Hoogendijk, Hans van Tour en Theo Hendriks.” Het boekje is te koop voor €15,-  in de Larense Boekhandels. Zie ook www.larenliterair.nl

 

 

 

 

Margriet de Koning Gans schrijft nieuw boekje